петък, 25 април 2014 г.

Как посрещнаха Великден в Панагюрище


Великден е един от най-големите и значими православни празници. Подготовката обикновено се свързва с боядисването на яйцата и празничната трапеза.

Така за поредна година, традицията беше спазена и за децата от ЦНСТ „Павел Бобеков”, които със подкрепата и напътствия на детегледач от екипа, боядисаха яйцата - символи на празника. Освен приятното занимание по боядисването, децата си припомниха легендата за червените яйца, свързвана с Исус Христос и защо първото яйце се боядисва задължително в червено. 

На празник като на празник! Великден беше отпразнуван подобаващо с празнична трапеза, подготвена от самите деца, преборване на яйца и задължителния великденски козунак.


Организираното от екипа на ЦОП „Зора” мероприятие „Шарен, шарен Великден” събра отново децата, потребители на услуги в ЦОП и деца от общността, в поредица от занятия, посветени на българските традиции и обичаи.

В седмицата преди Големия християнски празник Великден, децата с голям ентусиазъм показаха своите творчески умения и идеи в боядисването на яйца и изработването на великденски кошници. В процеса на творческата работа на децата, специалистите на ЦОП запознаха участниците с интересни истории свързани със символиката на червеното яйце и отбелязването на празника в различни краища на България. Децата с голям интерес се включиха в дискусиите и всеки разказа как семейството му празнува празника.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Translate

PAGE RANK Check tool

Check Page Rank of your Web site pages instantly:

This page rank checking tool is powered by Page Rank Checker service